پالپ دندان یا همان مغز دندان به زبان انگلیسی Pulp به مجموعه ای از عصب ها و عروق دندانی گفته می شود.
مغز دندان (پالپ دندان)، پویا بوده و دارای حس می باشد، عوارضی مانند پوسیدگی در دندان و آسیب های وارد بر رگ ها و عصب های دندانی باعث ایجاد درد در پالپ دندان می شود، که نیاز به درمان دارد. اگر این مشکل درمان نشود با تشدید این آسیب ها و عوارض پالپ دندان می میرد و کارایی اش را از دست می دهد. توسط دندانپزشکان توصیه می شود که در صورت بروز و درک آسیب و عارضه در پالپ دندان، به جهت جلوگیری از مردن مغز دندان و عوارض شدیدتر و جبران ناپذیر این مشکل، نسب به درمان به موقع اقدام کنید. در چنین مواردی درمان ریشه ی دندان اهمیت زیادی پیدا می کند.
مطلب پیشنهادی: نحوه عصب کشی و ترمیم دندان
حفره مرکزی در بخش تاج دندان، اتاق پالپ نام دارد. کانال دندان نام دیگر مجرای ریشه ی دندانی است.
شاید برایتان سوال باشید که پوسیدگی دندان چگونه به پالپ یا همان مغز دندان آسیب وارد می کنید. با ما همراه باشید:
پوسیدگی های دندانی ابتدا، مینای دندان و عاج دندان را درگیر می کنند. اگر پوسیدگی دندان در وقت صحیح تشخیص داده نشود و به موقع اقدامات دندانپزشکی برای رفع پوسیدگی انجام نشود، پوسیدگی در ناحیه دندان شدیدتر شده و متاسفانه میکروب ها به مغز دندان راه پیدا می کنند، و اینگونه مشکلات بیشتری ایجاد شده و دندان تحت فشار قرار می گیرد.
با راه یابی این میکروب ها به پالپ دندان فرد، التهاب و افزایش حجم و همچنین فشار، درون محفظه پالپ دندان افزایش پیدا می کند، در چنین شرایطی درد دندان نیز بیشتر می شود و فرد از دندان درد رنج می برد.
در بسیاری از موراد شاهد دندان از دندان دردهای شبانه می شنویم و اینکه چرا دندان درد در شب بیشتر اتفاق می افتد؟ گفته می شود جریان خون درون پالپ دندان، شب ها نسبت به روزها مقدار بیشتری دارد، به همین علت می باشد که دردهای دندانی در شب ها شدت بیشتری دارند.